Történelem

borito

2010 óta sok olyan futáson vettem részt, ami jótékony céllal volt szervezve, de az “én kölyköm”, ahogy anno neveztük, immár 11. alkalommal kerül megrendezésre. Ezek nagy részük “országjáró” futás volt, három pedig Székesfehérváron került megrendezésre.

Hogy honnan is jött az ötlet, mi vitt arra, mi késztetett arra, hogy sokat fussak jótékony célért, adományokat gyűjtve, felhívni a figyelmet azokra, akikért futok, futunk?

A történet alapját még régen, Fehérváron rendezett SM (sclerosis multiplex) 12/24 órás jótékonysági futás adta. Ezeken még kezdő hosszútávfutóként vettem részt, nagyon jó érzéssel.

Szeretek futni, szeretek segíteni, miért ne lehetne összekapcsolni? Az ország nem kicsi, aszfalt van, idő van, lelkesedés nem hiányzik, mindig vannak lelkes futók akikkel együtt teljesítjük a távot, a szeretet megvan. Tehát semmi akadálya nincs a jótékonysági futásoknak.

Nincs jobb érzés, mikor várnak minket, mikor csatlakoznak be futók, kerékpárosok, nincs jobb érzés mikor a célvárosban várnak minket, mikor a gyerekeket magunkhoz ölelhetjük, vagy éppen társadalmi munkát végzünk valahol.

Nekem ezek a pillanatok sokszor többet jelentenek, mint a dobogón állni.

Ha megengeditek beidézem ide a hitvallásom a jótékonyságról.

“A világban, kis hazánkban mindig van amiért futhatunk.
Futhatunk az egészségünkért, futhatunk, hogy jól érezzük magunkat, futhatunk,hogy tájakat ismerjünk meg, a jóleső fáradtságért, a szabadság érzéséért. Futhatunk versenyeket, hogy teljesítsük az általunk kitűzött célt , megvalósíthassuk álmainkat.
Futhatunk egy jó célért, hogy segíthessünk másokon, mi sportolók a magunk módján.
Elindulhatunk az országban, városokon, falvakon, hogy úttalan és forgalmas utakon áthaladva felhívjuk a figyelmet a szegényekre, az elesettekre, a cserben hagyott állatokra, az éhezőkre, a fogyatékkal élőkre. Beszéljen róluk az ország, ismerjék meg őket, vegyenek tudomást róluk. Vigyük hozzájuk adományainkat, szeretetünket.
Hiszem, és hittel vallom: Minden emberben benne van a segítőkészség, a jóakarat. Csak elő kell hozni, engedni kell, hogy feltörjön a lelkünkben.”

Ennyi bevezető után következzen egy rövid kronológia az elmúlt évek futásairól:

2010. nyár: Székesfehérvár – Ónod – az Árvízkárosultakért (270 km)

onod

Ez volt az első, ennek gondolata az Ultrabalatonon vetődött fel. A szervezésben még tapasztalatlan voltam, az idő is nagyon sürgetett. De segítségben nem volt hiány, nagy lelkesedéssel teljesítettük a távot. Sajnos sok adományt nem tudtunk összegyűjteni, de a sok kicsi sokra megy elv megvigasztalt, meg jó volt látni, hallani az ónodiak hálás tekintetét, szavait.

 

2010. tél: Székesfehérvár – Kolontár – Devecser – Az Iszapkárosultakért (125 km)

kolontar

Azt gondolom nem kell sok komment, két napos jótékonysági futás volt, a pénzügyi adományból a kolontári iskola kapott sportszereket, meg sok mikulás ajándékot.

2011. nyár: Székesfehérvár – Debrecen – Down-szindrómás gyermekekért, az Angyalszív Down Alapítvány javára (335 km)
Itt ismertem meg a Down gyerekeket, a szüleiket, itt nőttek a szívemhez. Izgalmas út volt, kalandos, a 4-es főutat még mindig emlegetjük.

debrecen

2011. ősz: Székesfehérvár  – A fehér bot világnapja (60 km)

vakok

Ez a 6 órás futás a figyelemfelhívást hivatott szolgálni, kicsi, de vidám társaság gyűlt össze.

2011.tél:  Székesfehérvár – 6 órás futás a Hajléktalanokért (60 km)

hajlektalan

Egy hideg téli napon, egy fehérvári parkolóban didergett két hajléktalan. Volt nálam pár szendvics, meg adtam nekik pár száz forintot. Örömmel fogadták, akkor  fogalmazódott meg bennem, hogy segíteni kellene nekik. Sikerült röpke idő alatt leszervezni, így karácsony előtt rengeteg adománnyal gazdagodhatott a hajléktalan szálló.

 

2012. nyár: Székesfehérvár – Debrecen – Gyulafehérvár – Újra Down-szindrómás Gyerekekért, bónuszban Testvérvárosi futás is. (610 km)

gyulafehervar

Nos, azt gondolom joggal, hogy az eddig legnehezebb, legkalandosabb utunk volt. Aki ott volt, részt vett, becsatlakozott, senki nem felejti el. A magyarországi szakaszon ezen volt a legtöbb becsatlakozó történetünk során, elképesztő szeretetet kaptunk, ahogy Gyulafehérváron is.

2012. tél: Székesfehérvár – 6 órás futás a HEROSZ menhely javára.  “Ne előlük, értük fuss” szlogennel. (60 km)

herosz_tel

A szlogen Edit találó ötlete volt, ezt megtartottuk a következő évre is. Az adományokkal nem volt gond, sok adomány gyűlt össze, viszont volt egy kis csalódásom, az előrejelzések alapján több résztvevőre számítottam.

 

2013. nyár: Érd – Tárnok – Budapest – Gödöllő – Cegléd – Szentes – Kis­kunfélegyháza – Baja – Mohács – Szekszárd – Székesfehérvár – újra a HEROSZ menhely javára. (541 km)

herosz_nyar

Ezúttal a telephelyeket kerestük fel. Jól bejártuk az országot, megdöbbentő volt látni a telephelyek közötti különbségeket, ahol tudtunk és igényelték társadalmi munkát is végeztünk.

2014. nyár: Székesfehérvár – Nagykanizsa – Kaposvár – Pécs – Budapest – a nyíregyházi Down Egyesület javáért.  (535 km)

down_egyesulet

2014 telén keresett meg az Egyesület, hogy a Csodavár fejlesztéséért csináljunk egy jótékonysági futást. Mint írtam, a gyerekek a szívem csücskei lettek, nemet semmiképp se mondtam volna. Egy kérésem volt, hogy ezúttal az Alföldet hagyjuk ki, így lett Budapest a célpont, néminemű kerülővel. Szokás szerint, ahogy eddig is jellemző volt a nyár legnagyobb melegében futottunk, de a szeretet itt is kárpótolt minket mindenért. Azzal, hogy az Alföld kimaradt, viszont lett egy “tartozásom”. A Csodavárat mindenképp szeretném megnézni. Természetesen futva, segítve!

2016. nyár: Székesfehérvár – Balatonszőlős – Tapolca – Nagykanizsa – Kaposvár – Bonyhád – Pécs – a pécsi Szemem Fénye Alapítvány javáért. (376 km)

 

A jótékonysági futáson ezúttal nemcsak pénzadományt gyűjtöttünk, hanem plüssjátékokat is vittünk a gyerekeknek. A futás során útba ejtettük Mosdóst, ahol a CF gyerekek gondozása folyik.

Tudnotok kell, hogy a futások során mindig egy lelkes csapat gyűlt össze. 8-10-en indultunk neki, nagyon jó hangulatban futottunk, nagyon sokat köszönhetek nekik. Ahogy mindenkinek, aki valamilyen módon kivette a részét a jótékonysági futásokon. Mind becsatlakozóként, mind segítőként, vagy mind szurkolóként.

 Nagyon nagy KÖSZÖNET Mindenkinek!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.